Op 1 januari 2025 treedt de Vlaamse Codex Dierenwelzijn in werking. Deze vervangt de bijna 40 jaar oude Dierenwelzijnswet en actualiseert de regels rond dierenwelzijn. De Codex bevat meer dan 80 artikelen en voert een aantal nieuwe bepalingen in. Een daarvan is het verbod op het houden van in het wild gevangen dieren. Dit verbod geldt voor iedereen, zowel particulieren als professionelen en voor alle categorieën van dieren (zoogdieren, vogels, vissen, …). Er zijn wel uitzonderingen voorzien voor dieren waarvoor de houder kan aantonen dat hij die al bezat voor 1 januari 2025, laboratoria, dierentuinen, dierenasielen, opvangcentra voor uitheemse wilde dieren, opvangcentra voor inheemse wilde dieren, opvang van zwerfkatten en dieren afkomstig uit het wild, waarvoor een dierenarts heeft vastgesteld dat ze om redenen van dierenwelzijn niet meer kunnen vrijgelaten worden.
Voor dierenspeciaalzaken is er dus geen uitzondering, behalve voor dieren die ze al voor 1 januari 2025.
“Winkeliers mogen inderdaad dieren, die ze voor 1 januari 2025 in voorraad hadden, verder houden. Zij zullen hiervoor niet beboet worden. We raden hen wel aan om zo snel mogelijk een oplossing voor deze dieren te zoeken, bijvoorbeeld door contact op te nemen met hun leverancier voor een eventuele terugname. Wordt de wetgeving niet nageleefd, dan voorziet de Vlaamse Codex Dierenwelzijn boetes van 416 tot 800.000 euro en/of gevangenisstraffen van 8 dagen tot 5 jaar. Uiteraard kunnen handelaars voor meer informatie bij ons (via dierenwelzijn@vlaanderen.be) terecht”, luidt het bij Dierenwelzijn Vlaanderen.
Het verbod op het houden van in het wild gevangen dieren geldt enkel in Vlaanderen.
“In België is dierenwelzijn een exclusieve bevoegdheid van de 3 gewesten. Dat betekent dat Vlaanderen volledig autonoom kan beslissen om regels rond het houden van dieren op Vlaams grondgebied in te stellen. Dierenwelzijn is geen bevoegdheid van de Europese Unie. Europa kan wel de handel in dieren regelen en van daaruit regels opstellen voor het houden en verzorgen van commercieel gehouden dieren. Daarom ook is de Europese dierenwelzijnswetgeving quasi volledig beperkt tot landbouwdieren. Voor sier- en gezelschapsdieren bestaat er geen Europese dierenwelzijnswetgeving. Uiteraard valt nooit uit te sluiten dat potentiële houders de regels aan hun laars zullen lappen en dieren buiten Vlaanderen zullen gaan kopen. Dit geldt echter voor heel wat wetgeving. Bovendien moet iemand de eerste steen verleggen: een nieuwe wetgeving in een land of regio zet vaak ook dingen in gang in andere landen of regio’s. Zo was België een pionier in de identificatie en registratie van honden en katten en de erkenning van o.a. honden- en kattenkwekers. Intussen hebben verschillende landen regels hiervoor ingevoerd en ligt dit momenteel zelfs op tafel in het Europees Parlement”, aldus Dierenwelzijn Vlaanderen.