Volgens cijfers van de Vlaamse overheid belandden in 2023 27.677 katten in Vlaamse asielen. Ongewenst kattengedrag is een veelvoorkomende reden waarom katten worden afgestaan. Dit gedrag kan echter voorkomen worden met de juiste kennis en begeleiding. Daarom lanceert Chat-o-Gand, het holistisch kattenhotel en kattengedragscentrum in Gent, samen met Dierenasiel Gent een uniek proefproject: 'Asielkat op holistisch kattenhotel'.
Sinds 11 februari 2025 nemen twee asielkatten, Lola en Mousti, kattinnen van 5 jaar oud, tijdelijk hun intrek in de exclusieve suites van Chat-o-Gand. Iedereen kan hun verzorgingen en avonturen 24/7 via livestream volgen op www.chatogand.be. Dit project is uniek in Vlaanderen: Chat-o-Gand, het gespecialiseerde kattenhotel, biedt asielkatten opvang in een rustgevende omgeving. De katten verblijven in hun privé ingerichte suite en krijgen intensieve gedrags- en voedingsbegeleiding. Met een uitgebreide verzorgingsfiche houdt het team hun dagelijkse gewoonten bij en stelt het een aanpak op maat op om het welzijn van de katten te optimaliseren.
“Mousti heeft bijvoorbeeld last van harde stoelgang. De kattendiëtiste stelt dan een voedingsplan op maat op om dit aan te pakken voor ze naar een gouden mandje verhuist”, zegt Joline De Jaegher (39), kattengedragstherapeut en oprichter van Chat-o-Gand.
“Lola is wat onzeker in contact met mensen, maar ze vindt het geweldig om met haar eten te spelen en achter brokjes aan te rennen. Zo kunnen we toch een band met haar opbouwen”, voegt ze toe. Elke kat krijgt een behandeling op maat.
"Het doel van dit project? Mensen informeren over kattengedrag, zodat minder katten onnodig in het asiel terechtkomen. Veel ongewenste gedragingen, zoals sproeien, onzindelijkheid, agressie of krabben aan meubelen, zijn namelijk oplosbaar met kleine aanpassingen in de omgeving en opvoeding. Dankzij de holistische zorg van Chat-o-Gand kan dit proefproject écht het verschil maken voor asielkatten, door hen de begeleiding te bieden die ze nodig hebben voor een succesvolle adoptie."
Door deze kennis te verspreiden, wil men voorkomen dat mensen hun kat moeten afstaan én tevens de adoptiekansen van asielkatten vergroten.
Tijdens hun verblijf worden de katten begeleid door een team van experts:
• Kattengedragstherapeut en kattentrimster Joline De Jaegher (15 jaar ervaring, auteur van Eerste hulp bij kattenkwaad - Lannoo)
• Kattendiëtiste Hanne Declerck
• Katvriendelijke verzorgers
Dankzij deze begeleiding krijgen de katten een stevige basis en een handleiding op maat voor een succesvolle adoptie. Het project kan rekenen op de steun van vrijwilligers en partners, zoals FELIWAY, YDOLO, I Love Happy Cats, ZenCabin en Catz ‘N Wood.