Skip to content Skip to navigation

Vanaf volgend jaar ook katten geregistreerd in centrale databank

Vanaf volgend jaar ook katten geregistreerd in centrale databank

Sinds 1998 al is het verplicht om honden te chippen en te registreren in een centrale databank. Vanaf volgend jaar geldt die verplichting eveneens voor katten. Alle poezen moeten binnen de twaalf weken na de geboorte of in elk geval voor ze verkocht worden, geregistreerd worden in een centrale databank. Daarvoor sloegen de drie gewesten de handen in elkaar. De registratie gebeurt door een dierenarts, de kosten zijn voor de eigenaar van het dier.
Brussels staatssecretaris voor Dierenwelzijn Bianca Debaets (CD&V) is de initiatiefneemster voor deze uitbreiding. Met de databank wil ze twee vliegen in één klap slaan: eerst en vooral worden huisdiereigenaars ontmoedigd om hun hond of kat ergens achter te laten en tegelijk kunnen verloren gelopen dieren sneller terug herenigd worden met hun baasje.
“Huisdieren die weglopen houden zich natuurlijk niet aan gewestgrenzen”, zegt Debaets. “Het is dan ook logisch om de gegevens van de drie gewesten te verzamelen in één databank, zowel voor honden als voor katten. De centrale databank zal, samen met de initiatieven die reeds genomen worden op het vlak van sterilisatie voor katten, het aantal gevallen van euthanasie in de asielen drastisch doen dalen. Zo versterken we duidelijk het dierenwelzijn.”
De Brusselse asielen vingen in 2015 niet minder dan 3.485 katten op, waarvan er slechts 148 aan hun baasjes konden terugbezorgd worden. Nog eens 2.241 katten werden geadopteerd.